Rifo består av riksdagsledamöter och forskare från olika delar av landet. Foto: Melker Dahlstrand / Sveriges riksdag
debatt
Replik: Forskare och politiker behöver lära av varandra
Politiker är oftast intresserade av vad forskningen har att säga om olika sakfrågor. Det som saknas är en bättre förståelse för varandras villkor och fler arenor där forskare och politiker kan mötas, skriver Rifo i en replik på Janne Flygheds debattinlägg om politikers syn på forskning.
Janne Flyghed frågar sig varför politiker inte vill ta till sig forskares kunskap. Med utgångspunkt i kriminalpolitiken skriver Flyghed att politiker inte tar till sig befintlig kunskap för att det inte passar in i deras politiska agenda.
Vi delar Janne Flygheds bild av att det finns ett stort behov av forskningsbaserad kunskap för att kunna fatta klokare politiska beslut. Och likt Flyghed kan vi ibland sakna sådana hänsyn i politiken.
I en nyutgiven rapport från Institutet för mediestudier var det till exempel tydligt att forskningsbaserad kunskap kring energifrågor ges lite utrymme i såväl medierapportering som politiska beslut.
Men utan att lägga oss i sakfrågan om kriminalpolitik vill vi nyansera själva grundfrågan – vill verkligen inte politiker ta till sig forskning?
... det finns ett stort behov av forskningsbaserad kunskap för att kunna fatta klokare politiska beslut.
Vår bild är att politiker (i de flesta fall) definitivt är intresserade av vad forskningen har att säga om olika sakfrågor. Däremot vet man inte alltid var man ska leta efter rätt kunskap, eller har tid för att sätta sig in i komplexa akademiska texter. Framförallt behöver kunskapen vara tillgänglig vid rätt tidpunkt, innan en fråga redan är avgjord. Det behövs därför ofta en bättre förståelse mellan politiker och forskare för varandras förutsättningar. Dessutom behövs arenor där forskare och politiker kan mötas och lära av varandra.
Sällskapet riksdagsledamöter och forskare (Rifo) har funnits sedan 1959 och utgör en sådan mötesplats för ömsesidigt utbyte. Föreningens styrelse och medlemmar består av riksdagsledamöter och forskare från olika delar av landet. Vi ordnar seminarier om olika ämnen både i och utanför Riksdagshuset där politiker och forskare kan mötas och diskutera olika frågor. Alla medlemmar kan föreslå ämnen för seminarier som sedan beslutas av styrelsen.
Vi ordnar seminarier om olika ämnen både i och utanför Riksdagshuset där politiker och forskare kan mötas och diskutera ...
De flesta Rifo-seminarier sker i samarbete med exempelvis akademier, lärosäten, myndigheter eller civilsamhällesorganisationer där det finns forskare. Sedan 2012 har vi ett utbytesprogram med Sveriges unga akademi där forskare och riksdagsledamöter bildar par och besöker varandra på sina respektive arbetsplatser för att få en större förståelse för den vetenskapliga respektive politiska logiken. Rifos styrelse gör också årligen studiebesök på olika lärosäten runt om i landet.
Vår erfarenhet är att det finns mycket att göra för att öka dialogen mellan forskare och politiker. Men vi vill hävda att det inte är intresset (från någons sida) som saknas, utan snarare en bättre förståelse för varandras förutsättningar och fler arenor att mötas på. Det finns till exempel (ännu) ingen organisation som Rifo på lokal eller regional nivå.
Gunilla Svantorp, riksdagsledamot (S), ordförande Rifo
Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät KTH, vice ordförande Rifo
Läs mer:
Sällskapet riksdagsledamöter och forskare (Rifo) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Håller du med? Skriv en replik eller ett eget inlägg
Välkommen att skriva en replik eller ett annat inlägg om forskningens villkor! Mejla din text med kontaktuppgifter till: debatt@tidningencurie.se
Mer om vad som gäller för att skriva i Curie
Du kan också kommentera på LinkedIn Länk till annan webbplats., Facebook Länk till annan webbplats. och X. Länk till annan webbplats.
Läs hela debattråden
Du kanske också vill läsa
Ingen information tillgänglig