Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
En ung person står framför en stor skärm och tittar på månen.

För att skapa ingenjörer i världsklass måste matematik och naturvetenskapliga ämnen få en central roll i skolan. Foto: Unsplash.

debatt

STEM-strategin: Sveriges väg till forskningstoppen

Högre kvalitet på ingenjörsutbildningarna, stöd till gymnasiets teknikprogram, kompetensutveckling för lärare i STEM-ämnen och ett nationellt STEM-center. Det är vad som krävs för att Sverige ska bli en ledande forsknings- och ingenjörsnation, skriver Sveriges Ingenjörer.

porträttbild Ulrika Lindstrand

Ulrika Lindstrand. Foto: Sveriges Ingenjörer.

Nyligen presenterades regeringens forskningsproposition. Dess mål är en politik som utgår från att Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer och en ledande kunskapsnation. Det är stora ord som samtidigt skapar höga förväntningar på den STEM-strategi för matematik och naturvetenskapliga ämnen som regeringen ska presentera inom kort. Vi på Sveriges Ingenjörer hoppas att det blir en handlingskraftig strategi som verkligen gör skillnad.

För att svensk utbildning ska skapa ingenjörer i världsklass måste matematik och naturetenskapliga ämnen ges en central roll i skolan. STEM – Science (vetenskap), Technology (teknik), Engineering (ingenjörskonst) och Mathematics (matematik) – är själva grunden för teknisk utveckling och innovation, och en nationell STEM-strategi krävs för Sveriges framtid och konkurrenskraft. Utan en tydlig strategi riskerar vi att hamna efter i den tekniska utvecklingen globalt. Det kan få allvarliga konsekvenser för samhällsekonomin, välfärden och vår förmåga att genomföra den gröna omställningen.

Utan en tydlig strategi riskerar vi att hamna efter i den tekniska utvecklingen globalt.

Utbildning och kunskap utgör grunden för all forskning, och utveckling av ny teknik är helt avgörande för att vi ska klara dagens och morgondagens utmaningar. Därför har vi tagit fram ett förslag till en Ingenjörsmiljard för ett STEM-klimat i världsklass Länk till annan webbplats. – en satsning som sträcker sig över hela utbildningskedjan, från tidiga skolår till högre utbildning och forskning. Vi anser att det behövs konkreta insatser inom flera områden, bland annat:

  • Högre kvalitet på ingenjörsutbildningarna. De senaste satsningarna har varit välkomna men har i många fall endast motverkat en ytterligare försämring snarare än att leda till en verklig förstärkning. För att Sverige ska kunna konkurrera internationellt måste vi fortsätta att investera i högre kvalitet på utbildningarna så att fler studenter tar sin ingenjörsexamen.
  • Stöd till teknikprogrammet i gymnasiet. Teknikprogrammet är en viktig rekryteringsväg till ingenjörsyrket, men utbildningen är kostsam. Det gör att vissa kommuner tvekar att erbjuda den. Ett riktat stöd kan säkerställa att fler elever får möjlighet att välja denna utbildningsväg. Dessutom behöver vi fler insatser för att vägleda och inspirera unga till att välja matematik- och naturvetenskapliga ämnen, exempelvis genom en certifiering för studie- och yrkesvägledare.
  • Kompetensutveckling för lärare i STEM-ämnen. En hög kvalitet på undervisningen i matematik och naturvetenskap i grundskolan och gymnasiet är en förutsättning för att fler elever ska kunna och vilja välja tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. Därför behöver lärare tillgång till fortbildning som gör att de kan utveckla sin undervisning och inspirera eleverna.
  • Ett nationellt STEM-center. För att säkerställa en långsiktig och sammanhållen strategi bör ett nationellt STEM-center inrättas. Ett sådant center skulle fungera som en plattform för att följa upp och utveckla insatser inom matematik och naturvetenskap samt inspirera fler unga att välja teknik- och naturvetenskapliga utbildningar.

Med dessa insatser kan Sverige ta viktiga steg mot att bli en ledande ingenjörs- och forskningsnation och säkerställa den tekniska kompetens som krävs för framtiden. Självklart kan inte allt genomföras direkt, men vi förväntar oss att regeringens ambitioner är höga och hoppas att STEM-strategin går i linje med våra förslag. Strategin får inte stanna vid en vision – den måste omsättas i handling.

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer

Håller du med? Skriv en replik eller ett eget inlägg

Välkommen att skriva en replik eller ett annat inlägg om forskningens villkor! Mejla din text med kontaktuppgifter till: debatt@tidningencurie.se

Mer om vad som gäller för att skriva i Curie

Du kan också kommentera på LinkedIn Länk till annan webbplats. och Facebook. Länk till annan webbplats.

Läs hela debattråden

Du kanske också vill läsa

Debatt 24 mars 2025

Martin Stigmar, Adrian Lundberg, Marie Leijon, David Rosenlund

I mars 2020 tvingade pandemin landets lärosäten till en blixtsnabb digital omställning. Fem år senare visar forskning att detta har gjort lärarens roll mer komplex. Nu är det dags ...

Debatt 12 mars 2025

Unga Forskare, Scania, IBM, Naturvetarna och Saco studentråd

Ta vara på ungdomars nyfikenhet och låt dem utforska naturvetenskapliga ämnen och matematik på sina egna villkor. På så vis kan de i förlängningen påverka både sin och Sveriges fra...

Nyhet 25 februari 2025

Jennie Krook

Utbildning, forskning och samiska frågor hänger nära ihop för Anna-Lill Drugge som har sina rötter i den skogssamiska kulturen. – Jag kan inte undervisa utan att ta in forskning ...