Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

debatt

Replik: Vi negligerar inte ”obekväma” forskningsresultat

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och europaparlamentariker Isabella Lövin replikerar på en debattartikel i Curie av SLU-forskarna Jens Sundström och Torbjörn Fagerström som varnar för ”parallell vetenskap”.

collage av debattörernas porträttbilder

Åsa Romson och Isabella Lövin

I en debattartikel i Curie den 2 september buntas ”gröna politiker” samman med ”olika miljörörelser” och anklagas för att ignorera forskningsresultat som inte stämmer med den egna övertygelsen, och rent av misskreditera seriösa forskare. Det är oerhört allvarliga anklagelser.

Miljöpartiet värnar en fri och oberoende forskning. Sveriges ställning som kunskapsnation bygger på en väl utbildad befolkning och på forskning av hög kvalitet. Forskning i samverkan med det samhälle som omger akademin, företag såväl som offentlig sektor, är viktig för kvaliteten på forskningen och för att resultaten ska kunna göras tillgängliga för oss alla. Vi tycker självfallet att det är viktigt att politiker hela tiden tar intryck av den nya kunskap som forskningen ger oss.

Vi vill bestämt avvisa alla insinuationer om att vi själva eller vårt parti skulle negligera ”obekväma” forskningsresultat. Debattartikeln i SvD den 2 juli, där Stefan Jansson och Olof Liberg angriper oss, har vi besvarat utförligt i SvD, 6 juli 2014. Om Sundström och Fagerström inte har mer att anföra mot oss två, eller mot Miljöpartiet, borde saken vara utagerad för vår del.

Åsa Romson (MP), språkrör
Isabella Lövin (MP), Europaparlamentariker

Svenska Dagbladet: MP svarar: Vi tar forskning på största allvar Länk till annan webbplats.

Håller du med? Skriv en replik eller ett eget inlägg

Välkommen att skriva en replik eller ett annat inlägg om forskningens villkor! Mejla din text med kontaktuppgifter till: debatt@tidningencurie.se

Mer om vad som gäller för att skriva i Curie

Du kan också kommentera på LinkedIn Länk till annan webbplats., Facebook Länk till annan webbplats. och X. Länk till annan webbplats.

Läs hela debattråden

Du kanske också vill läsa

Nyhet 16 april 2024

Lisa Kirsebom

I den svenska sjukvården samlas mängder av data in som kan bli en enorm tillgång för forskare. Men otydliga lagar och tekniska utmaningar bromsar användandet. Nu växer arbetssätt o...

Nyhet 16 april 2024

Lisa Kirsebom

Hälsodata har blivit en allt viktigare tillgång för forskningen. De kan hjälpa oss att få svar på frågor om alltifrån samhällsreformer till medicinska behandlingar. Men enkel tillg...

Nyhet 20 mars 2024

Johan Frisk

Nämnden för prövning av oredlighet i forskning har avlastat lärosätena i arbetet kring anklagelser om forskningsfusk. Men både nämnden och de anmälda forskarna efterlyser mer stöd ...