Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Bild över Chalmers och dess omgivningar.

Centerpartiet vill se fler fristående lärosäten som, likt Chalmers, bedrivs i stiftelseform. Foto: Chalmers

debatt

Regeringens politik gynnar inte den fria forskningen

Sedan Donald Trump åter kom till makten har akademin i USA utsatts för kraftiga nedskärningar och den akademiska friheten är redan kringskuren. Nu har Sverige ett gyllene tillfälle att locka amerikanska toppforskare. Men då måste regeringen göra upp med den skadliga politik som undergräver lärosätenas autonomi och frihet, skriver Anders Ådahl (C).

Porträttbild av Anders Ådahl.

Anders Ådahl.

Den nya amerikanska administrationen driver just nu en aggressiv politik mot forskning och högre utbildning. Donald Trump har bland annat utfärdat exekutiva ordrar som fryser federala forskningsmedel och begränsar forskning inom områden som mångfald, klimatförändringar och inkludering. Dessutom har man publicerat listor på ord som inte får användas i ansökningar till federala forskningsfinansiärer. Exkludering, jämlikhet och trauma är bara några exempel på dessa ord. Forskarnas frihet är kraftigt begränsad.

Attackerna mot akademin sker även i form av stora nedskärningar. Administrationen har bland annat lagt fram förslag på att skatten ska 25-dubblas på de allra största universiteten. Dessutom har flera universitet, däribland Colombia University, fått stora delar av sina statsstöd indragna.

Vad vi ser i USA är att den akademiska friheten håller på att monteras ned. Allt som motsätter sig presidentens världsbild ska begränsas och det som kan uppfattas som ”woke” ska rensas ut. Situationen är minst sagt allvarlig och det som länge betraktats som en av USA:s främsta konkurrensfördelar, toppmiljöer för forskare, är snart just ingenting.

Vad vi ser i USA är att den akademiska friheten håller på att monteras ned.

Sverige har ett gyllene tillfälle att träda fram, visa en annan politik och ta ledningen för en friare och mer högkvalitativ akademi. Men detta förutsätter dels att regeringen gör upp med den politik som just nu ligger som en våt filt över den svenska akademin, dels ett antal direkta åtgärder. För det senare måste fokus riktas mot det verkliga toppskiktet av forskare.

Vi föreslår:

1. Att lärosätena kan använda sitt internkaptial för topprekrytering från USA och att regeringen matchar det med lika mycket.

2. Att Vetenskapsrådet ges uppgiften att för regeringens räkning kvalitetsgranska rekryteringarna så att de är på en viss förutbestämd mycket hög nivå. Lärosätena ska dock ansvara för rekryteringen.

3. Att rekryteringarna kan ske skyndsamt och att man ska få besked om sitt uppehållstillstånd snabbt.

När lärare och forskare anger vad som utmanar den akademiska friheten mest nämner de framförallt två saker. För det första politisk styrning och politisk påverkan generellt. För det andra forskningssystemet och forskningsfinansieringen. Den amerikanska akademiska friheten hotas av censur och kraftiga nedskärningar, men den svenska situationen är inte heller optimal på långa vägar. Detta avspeglar sig också i olika internationella jämförelser. I rapporten State of play of academic freedom in the EU member states placerar sig Sverige mycket lågt både när det kommer till organisatorisk och ekonomisk autonomi.

Sverige har ett gyllene tillfälle att träda fram, visa en annan politik och ta ledningen för en friare och mer högkvalitativ akademi.

Svensk forskningspolitik sticker ut på framförallt två områden internationellt sett. Dels styr vi forskningsmedlen i betydligt högre grad via de statliga forskningsfinansiärerna. Dels har vi knutit lärosätena mycket nära staten genom att organisera dem som statliga myndigheter. Detta begränsar den akademiska friheten och möjligheten för lärosätena att ta ansvar och arbeta mer strategiskt utefter egen profil och specialisering.

Centerpartiets syn på forskning och högre utbildning skiljer sig markant från den nuvarande regeringen. Medan regeringen vill att en större andel av resurserna ska gå via forskningsråden, vill Centerpartiet se större direkta basanslag till lärosätena. Ska svensk forskning kunna utvecklas behövs det mindre detaljstyrning, inte mer.

Det är när de enskilda forskarna själva får bestämma vilka metoder som ska användas och vilka frågor som ska ställas som vi möjliggör den bredd och det djärva kunskapsinhämtande som är avgörande för att kunna lösa dagens och framtidens mer oväntade problem. Den frihet som Centerpartiet vill se för lärosätena måste följas av en lika stor dos ansvar. Frihet och ansvar måste diskuteras parallellt.

Ska svensk forskning kunna utvecklas behövs det mindre detaljstyrning, inte mer.

Centerpartiet vill också se fler fristående lärosäten, likt Chalmers som idag bedrivs i stiftelseform. Ska vi ge lärosätena möjlighet att utvecklas behöver vi också ge dem verktygen att kunna profilera och specialisera sig och arbeta mer strategiskt. I Sverige är i stort sett alla lärosäten förvaltningsmyndigheter. Det leder till både konformitet och en alltför nära relation till statsmakten som håller tillbaka kreativiteten och idérikedomen. Dessutom begränsar detta lärosätens möjligheter att ta det ansvar som krävs för att utvecklas.

Trumpadministrationens attack mot de amerikanska universiteten saknar motstycke i modern historia. Läget är minst sagt allvarligt och i förlängningen riskeras den amerikanska konkurrenskraften och demokratin. Krigföringen får dock inte medföra att vi tappar fokus på de problem vi själva står inför. Vi har alla förutsättningar att lyckas. Det är upp till regeringen att nu ta chansen. Centerpartiet bistår gärna. Vi kan området.

Anders Ådahl, talesperson forskning och högre utbildning, Centerpartiet

Håller du med? Skriv en replik eller ett eget inlägg

Välkommen att skriva en replik eller ett annat inlägg om forskningens villkor! Mejla din text med kontaktuppgifter till: debatt@tidningencurie.se

Mer om vad som gäller för att skriva i Curie

Du kan också kommentera på LinkedIn Länk till annan webbplats. och Facebook. Länk till annan webbplats.

Läs hela debattråden

Du kanske också vill läsa

Krönika 7 april 2025

Forskare är farliga för den furste som vill ha oinskränkt makt. Marie Flinkfeldt tar hjälp av Machiavelli för att förstå angreppen på den amerikanska forskarvärlden.

Debatt 31 mars 2025

Oskar MacGregor och Maurice Lamb

När forskare flyr Trumps USA får Europa inte missa chansen att ta emot dem. Nu finns en unik möjlighet för Sverige att bygga ut grundforskningen i en historiskt snabb expansion och...

Debatt 17 mars 2025

Naturvetarna

Hot, våld och trakasserier är ett utbrett problem på svenska lärosäten. Bakom hoten som riktas mot anställda står främst kollegor. Dessa allvarliga brister i arbetsmiljön går ut öv...