
Låt unga få utforska naturvetenskapliga och tekniska ämnen på sina egna villkor, skriver debattörerna. Foto: Unsplash
debatt
Låt unga få en aktiv roll i att förverkliga STEM-strategin
Ta vara på ungdomars nyfikenhet och låt dem utforska naturvetenskapliga ämnen och matematik på sina egna villkor. På så vis kan de i förlängningen påverka både sin och Sveriges framtid. Det skriver företrädare för Unga Forskare, Scania, IBM, Naturvetarna och Saco studentråd i ett debattinlägg om regeringens STEM-strategi.
Den 24 februari presenterade regeringen sin nationella STEM-strategi. Det är en efterlängtad satsning för att stärka Sveriges framtid inom naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik.
Sverige står inför en kompetensutmaning. Industrin larmar om brist på naturvetare, ingenjörer och forskare, samtidigt som intresset för STEM-ämnen vacklar bland unga. Regeringen väljer därför att lägga stort fokus på att stimulera intresse för STEM från en tidig ålder.
Vi delar uppfattningen att en långsiktig och ambitiös STEM-strategi måste väcka nyfikenhet och inspiration och skapa möjligheter för nästa generation unga att kunna växa och utvecklas inom STEM.
Utbildningen behöver bli mer tvärvetenskaplig och skolan måste öka samarbetet med näringsliv, akademi och civilsamhälle.
Skolan är central för att stärka Sverige som forsknings- och innovationsnation. STEM-utbildningen behöver utvecklas och stärkas. Det krävs satsningar på lärare, utbildningsvägar och läromedel för att förbättra skolresultaten. Utbildningen behöver bli mer tvärvetenskaplig och skolan måste öka samarbetet med näringsliv, akademi och civilsamhälle.
Men lösningen kan inte bara stavas skola. Det kommande arbetet behöver också sätta ungas aktiva medskapande i centrum. För att väcka och stimulera ett varaktigt intresse, och för att locka nya grupper till STEM, behöver vi sänka trösklarna.
Det kan ske genom att erbjuda elevdrivna plattformar utanför skolans ramar, som ger unga möjlighet att utforska naturvetenskapliga och tekniska ämnen på sina egna villkor. Låt nyfikenhet och intresse få styra på samma sätt som inom musik- och kulturskolor eller idrottsföreningar.
Det kommande arbetet behöver också sätta ungas aktiva medskapande i centrum.
Vår erfarenhet är att när ungdomar kan påverka hur de ska engagera sig i STEM-ämnen så undersöker eleverna frågeställningar och infallsvinklar de tidigare inte kommit i kontakt med eller intresserat sig för. De inspireras av varandra och får en mer positiv inställning till STEM.
Vi uppmanar därför regeringen att fördela ett tydligt mandat till de organisationer i civilsamhället som har lång erfarenhet av att arbeta med detta, och som är redo att skala upp sitt arbete.
Regeringen tillsätter nu en STEM-delegation för att samordna arbetet. Vi välkomnar detta initiativ. Flera olika samhällssektorer behöver samverka i en bred och gemensam allians som involverar såväl näringsliv som skola, akademi och civilsamhälle. Alla dessa sektorer bör få tydliga mandat och möjlighet att bidra.
Vi hoppas på en politik som inte bara stärker skolan, utan också skapar möjligheter för unga att själva få utforska, utvecklas och i förlängningen påverka både sin och Sveriges framtid. Sveriges nästa generation av forskare, ingenjörer, naturvetare och innovatörer står redo. Nu är det upp till politiken och den nya STEM-delegationen att ge dem nycklarna till framtiden och till Sveriges satsning på att bli en ledande STEM-nation.
Julia Qiu, förbundsordförande Unga Forskare
Marina Peltonen, styrelseledamot Unga Forskare med fokusområde kommunikation
Erik Dahlberg, forsknings- och innovationschef Scania
Vahid Zohali, General Manager IBM North region & Country General Manager Sweden
Titus Fridell, ordförande Saco studentråd
Patriq Fagerstedt, förbundsordförande Naturvetarna
Brendan R. Joseph, vice förbundsordförande Unga Forskare och Sveriges ungdomsrepresentant till Unesco
Läs också i Curie:
Håller du med? Skriv en replik eller ett eget inlägg
Välkommen att skriva en replik eller ett annat inlägg om forskningens villkor! Mejla din text med kontaktuppgifter till: debatt@tidningencurie.se
Mer om vad som gäller för att skriva i Curie
Du kan också kommentera på LinkedIn Länk till annan webbplats. och Facebook.
Länk till annan webbplats.
Läs hela debattråden
Du kanske också vill läsa
Debatt 24 mars 2025
I mars 2020 tvingade pandemin landets lärosäten till en blixtsnabb digital omställning. Fem år senare visar forskning att detta har gjort lärarens roll mer komplex. Nu är det dags ...
Nyhet 25 februari 2025
Utbildning, forskning och samiska frågor hänger nära ihop för Anna-Lill Drugge som har sina rötter i den skogssamiska kulturen. – Jag kan inte undervisa utan att ta in forskning ...
Debatt 18 februari 2025
Högre kvalitet på ingenjörsutbildningarna, stöd till gymnasiets teknikprogram, kompetensutveckling för lärare i STEM-ämnen och ett nationellt STEM-center. Det är vad som krävs för ...