Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Varningsskylt som föreställer ett troll, skog i bakgrunden.

Om forskningsråden legitimerar rovtidskrifterna är det inte trollen som spricker utan forskarnas karriärdrömmar, menar Pär Ågerfalk. Foto: Mark Koning/Unsplash.

debatt

Replik: Tvivelaktiga tidskrifter hotar vetenskapens integritet

Rovtidskrifterna lurar i skuggorna, legitimerade av forskningsråd och stärkta av etablerade forskare som publicerar i dem. Denna mörka sida av vetenskapen hotar inte bara forskarnas karriärdrömmar, utan även vetenskapens integritet. Det är dags att belysa dessa troll och stoppa deras destruktiva påverkan, skriver Pär Ågerfalk i en replik på Göran Arnqvists debattinlägg.

Porträttbild Pär Ågerfalk

Pär Ågerfalk

Tack för att du väcker denna viktiga fråga, Göran Arnqvist. Varför är det så tyst om forskningsrådens stöd till rovtidskrifter?

Arnqvist pekar på en mörk sanning: samhällets troll, i detta fall rovtidskrifterna, spricker i solljuset. Men om samhället legitimerar dessa troll så växer de sig starkare och orsakar mer skada. Svenska forskningsråds legitimering av rovtidskrifter är därför alarmerande.

Vad får det då för konsekvenser?

Frågan om publicering i och arbete för MDPI och Frontiers dyker alltid upp. Är det en merit eller en belastning?

Under de senaste åren har jag granskat ett antal ansökningar om professurer och deltagit i utvärderingar av forskningsmiljöer. Frågan om publicering i och arbete för MDPI och Frontiers dyker alltid upp. Är det en merit eller en belastning?

Forte hävdar att forskningens kvalitet ska avgöra, inte förlagets. Detta stämmer överens med COARA-överenskommelsen som flera svenska universitet och högskolor undertecknat. Men Vetenskapsrådet säger att de inte finansierar publicering hos förlag som inte uppfyller kvalitetskraven, som MDPI. En motsägelsefull och inte särskilt upplysande kommunikation från råden.

Det är inte trollen som spricker, utan forskarnas karriärdrömmar.

Problemet är inte kvaliteten på enskilda arbeten. Man kan publicera bra forskning i en dålig tidskrift. Problemet är att det ger legitimitet till rovförlagen och att det knappast kan ses som en merit att visa dåligt omdöme eller att förbättra sin publiceringsstatistik genom publicering i rovtidskrifter.

Det är inte trollen som spricker, utan forskarnas karriärdrömmar.

Jag instämmer helt med Arnqvist: Bibsam och ansvariga måste agera innan fler lockas till den mörka sidan.

Pär Ågerfalk, professor vid institutionen för informatik och media, Uppsala universitet

Håller du med? Skriv en replik eller ett eget inlägg

Välkommen att skriva en replik eller ett annat inlägg om forskningens villkor! Mejla din text med kontaktuppgifter till: debatt@tidningencurie.se

Mer om vad som gäller för att skriva i Curie

Du kan också kommentera på LinkedIn Länk till annan webbplats. och Facebook. Länk till annan webbplats.

Läs hela debattråden

Du kanske också vill läsa

Debatt 9 april 2025

25 företrädare för forskarvärlden

Idag får många forskare minimal respons eller ingen alls när de söker forskningsmedel. Men principerna för öppen vetenskap borde praktiseras även vid bedömning av forskningsansökni...

Nyhet 18 mars 2025

Siv Engelmark

Länge har 1,7 miljoner flygfoton från forna brittiska kolonier legat svåråtkomliga i lådor. Nu finns de snart i en offentlig databas och kan bli en guldgruva för forskare. – Med h...

Krönika 29 januari 2025

Det är svårt att sticka ut om det finns en massa krav i utlysningstexten. Istället borde vi göra det enklare − både att söka och granska, skriver Karl Wennberg.