Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Varningsskylt som föreställer ett troll, skog i bakgrunden.

Om forskningsråden legitimerar rovtidskrifterna är det inte trollen som spricker utan forskarnas karriärdrömmar, menar Pär Ågerfalk. Foto: Mark Koning/Unsplash.

debatt

Replik: Tvivelaktiga tidskrifter hotar vetenskapens integritet

Rovtidskrifterna lurar i skuggorna, legitimerade av forskningsråd och stärkta av etablerade forskare som publicerar i dem. Denna mörka sida av vetenskapen hotar inte bara forskarnas karriärdrömmar, utan även vetenskapens integritet. Det är dags att belysa dessa troll och stoppa deras destruktiva påverkan, skriver Pär Ågerfalk i en replik på Göran Arnqvists debattinlägg.

Porträttbild Pär Ågerfalk

Pär Ågerfalk

Tack för att du väcker denna viktiga fråga, Göran Arnqvist. Varför är det så tyst om forskningsrådens stöd till rovtidskrifter?

Arnqvist pekar på en mörk sanning: samhällets troll, i detta fall rovtidskrifterna, spricker i solljuset. Men om samhället legitimerar dessa troll så växer de sig starkare och orsakar mer skada. Svenska forskningsråds legitimering av rovtidskrifter är därför alarmerande.

Vad får det då för konsekvenser?

Frågan om publicering i och arbete för MDPI och Frontiers dyker alltid upp. Är det en merit eller en belastning?

Under de senaste åren har jag granskat ett antal ansökningar om professurer och deltagit i utvärderingar av forskningsmiljöer. Frågan om publicering i och arbete för MDPI och Frontiers dyker alltid upp. Är det en merit eller en belastning?

Forte hävdar att forskningens kvalitet ska avgöra, inte förlagets. Detta stämmer överens med COARA-överenskommelsen som flera svenska universitet och högskolor undertecknat. Men Vetenskapsrådet säger att de inte finansierar publicering hos förlag som inte uppfyller kvalitetskraven, som MDPI. En motsägelsefull och inte särskilt upplysande kommunikation från råden.

Det är inte trollen som spricker, utan forskarnas karriärdrömmar.

Problemet är inte kvaliteten på enskilda arbeten. Man kan publicera bra forskning i en dålig tidskrift. Problemet är att det ger legitimitet till rovförlagen och att det knappast kan ses som en merit att visa dåligt omdöme eller att förbättra sin publiceringsstatistik genom publicering i rovtidskrifter.

Det är inte trollen som spricker, utan forskarnas karriärdrömmar.

Jag instämmer helt med Arnqvist: Bibsam och ansvariga måste agera innan fler lockas till den mörka sidan.

Pär Ågerfalk, professor vid institutionen för informatik och media, Uppsala universitet

Håller du med? Skriv en replik eller ett eget inlägg

Välkommen att skriva en replik eller ett annat inlägg om forskningens villkor! Mejla din text med kontaktuppgifter till: debatt@tidningencurie.se

Mer om vad som gäller för att skriva i Curie

Du kan också kommentera på LinkedIn Länk till annan webbplats., Facebook Länk till annan webbplats. och X. Länk till annan webbplats.

Läs hela debattråden

Du kanske också vill läsa

Debatt 12 juni 2024

Frontiers förlag

Vi uppskattar diskussionen om forskningspublicering och öppen vetenskap, men den måste bygga på fakta och inte på åsikter, skriver Frederick Fenter på Frontiers i en replik på Göra...

Debatt 31 maj 2024

Formas, Forte, Vetenskapsrådet

Forskning som är bekostad av offentliga medel måste publiceras omedelbart öppet tillgänglig. Däremot har forskare rätt att själva välja var de vill publicera sig. Och det är inte p...

Nyhet 21 maj 2024

Sara Nilsson

Sverige hör till de länder som lägger mest på forskning och utveckling i relation till landets bruttonationalprodukt. Men när det gäller utfallet av satsningarna tillhör landet int...