Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Två basketspelare tampas om bollen, deras armbågar är i fokus.

Den akademiska världens forsknings-finansieringssystem bygger på knivskarp konkurrens. Här gäller det att ha vassa armbågar. Foto: Depositphotos.

debatt

Arbetsmiljöproblem är den fria forskningens värsta fiende

Hot, våld och trakasserier är ett utbrett problem på svenska lärosäten. Bakom hoten som riktas mot anställda står främst kollegor. Dessa allvarliga brister i arbetsmiljön går ut över forskningen. Nu måste arbetsgivarna ta sitt ansvar för att åtgärda situationen, skriver Frida Lawenius, Naturvetarna.

Porträttbild Frida Lawenius

Frida Lawenius.

En ny rapport visar att hot och trakasserier är ett vanligt problem i forskarvärlden – och att hoten kommer inifrån (1). Bilden bekräftas i en enkätundersökning som Naturvetarna genomförde bland forskande medlemmar våren 2023.

Var femte respondent hade antingen upplevt hot, våld och trakasserier själv eller haft en kollega som varit utsatt. Merparten av hot, våld och trakasserier var riktat mot enskilda individers forskning och undervisning och utövades främst av andra kollegor, handledare och studenter.

Värst drabbade är utländska doktorander och forskare med tillfälliga anställningar eftersom de står i beroendeställning. Att opponera sig mot trakasserier från en handledare, forskningsledare eller prefekt som man är beroende av kan riskera hela ens framtid.

Bristande ledarskap, informella maktstrukturer och stress ansågs vara de största problemen.

Fyra av tio som upplevt hot, våld och trakasserier i tjänsten skattade sin psykosociala arbetsmiljö som dålig eller mycket dålig. Bristande ledarskap, informella maktstrukturer och stress ansågs vara de största problemen. Flera uppgav också att mobbning relaterat till maktförhållanden är vanligt, och att ingen orkar eller vågar ta itu med detta.

Våra medlemmar vittnar om att dessa allvarliga brister i arbetsmiljön går ut över forskningen. Att hantera konflikter tar mycket tid och energi som borde ägnas åt att lösa viktigare uppgifter. Det är under all kritik att vi låter det fortgå på statens egna myndigheter (3 och 4).

De senaste åren har ökade påtryckningar från allmänheten mot forskare inom vaccin- och klimatforskning uppmärksammats. Landets lärosäten har larmat om hot mot den akademiska friheten, och regeringen har låtit utreda förekomsten av så kallad cancelkultur. Samtidigt tycks hot, våld och trakasserier på universitet och högskolor främst vara ett internt problem, och det finns en tydlig koppling till en dysfunktionell arbetsmiljö.

Att hantera konflikter tar mycket tid och energi som borde ägnas åt att lösa viktigare uppgifter.

Naturvetarna har fått signaler om att det finns underliggande problem som gör att avund, missunnsamhet och vassa armbågar fått fäste i den akademiska världen. Ett forsknings-finansieringssystem som bygger på knivskarp konkurrens istället för samarbete för att gemensamt hitta lösningar på våra samhällsutmaningar lyfts som en bidragande faktor. En annan är att otrygga anställningar i akademin bidrar till att premiera jaget före laget i kampen om en eftertraktad utlyst fast tjänst.

Arbetsmiljölagstiftningen slår fast att arbetsgivare har skyldighet att förebygga, utreda och åtgärda brister i den psykosociala arbetsmiljön. Frågan har blivit allt viktigare i takt med att den arbetsrelaterade ohälsan ökat i samhället. Redan för tio år sedan skärpte Arbetsmiljöverket kraven på arbetsgivare. Sedan den 1 januari i år finns reviderade Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (2) om planering och organisering av arbetsmiljöarbete. Arbetsgivaransvaret är tydligt, men verkar inte räcka för att komma tillrätta med situationen inom akademin.

För att förebygga, motverka och hantera kränkningar och trakasserier krävs kunskap och förståelse för psykosocial arbetsmiljö. Vi rustar våra förtroendevalda med kunskap om lagar, regler och konflikthantering så att de kan agera lösningsinriktat. Men vi ser gärna mer samarbete med arbetsgivare i form av partsgemensamma utbildningar.

Otrygga anställningar i akademin bidrar till att premiera jaget före laget i kampen om en eftertraktad utlyst fast tjänst.

Det är orimligt att arbetsvillkoren på lärosätena är sämre än på övriga arbetsmarknaden – även forskare behöver rimliga villkor och har rätt till en bra arbetsmiljö.

Naturvetarna vill se spelregler för sunda organisationer:

  • Regeringen behöver ge akademin rätt förutsättningar för att bedriva en högkvalitativ forskning och utbildning. Det brådskar att få en lämplig organisationsform och ett långsiktigt finansieringssystem på plats.
  • Arbetsgivare kan medverka till ett hållbart arbetsliv genom att erbjuda trygga tjänster även för juniora forskare och säkerställa att stipendier som avser finansiering av tjänster alltid omvandlas till lön via lärosätet.
  • Lärosätena måste ge chefer inom akademin förutsättningar för att axla sin roll. En bra ledare bjuder in till dialog, skapar engagemang och duckar inte för svåra situationer.
  • HR måste ge stöd till forskargrupper som leds av personer utan kunskap om lagar och regler i Sverige så att de kan möta sina fackliga motparter på rätt nivå.
  • Lärosätena behöver ta fram spelregler som främjar samverkan och minskar konflikter, och följa upp såväl mål som åtgärdsbehov i regelbundna medarbetarsamtal.

Det är hög tid att arbetsgivarna tar sitt ansvar för att åtgärda den ohållbara situationen.

Frida Lawenius, förbundsdirektör, Naturvetarna

1. Hoten kommer inifrån – ny bild av utsatthet i akademin (Curie)

2. Föreskrifter och allmänna råd om planering och organisering av arbetsmiljöarbete (Arbetsmiljöverket) Länk till annan webbplats.

3. Utbildning är det största verksamhetsområdet i statlig sektor (Offentliganställdas förhandlingsråd) Länk till annan webbplats.

4. År 2023 arbetade över 55 000 personer på universitet och högskolor (UKÄ:s årsrapport) Länk till annan webbplats.

Foto på Frida Lawenius: Tobias Ohls.

Naturvetarna

Fackförbundet Naturvetarna har drygt 35 000 medlemmar. Nästan en tredjedel har en forskarutbildning och ungefär 3 000 arbetar med forskning på universitet och högskola. 561 personer svarade på en enkät om arbetsmiljön inom akademin.
Fackförbundet Naturvetarna Länk till annan webbplats.

Håller du med? Skriv en replik eller ett eget inlägg

Välkommen att skriva en replik eller ett annat inlägg om forskningens villkor! Mejla din text med kontaktuppgifter till: debatt@tidningencurie.se

Mer om vad som gäller för att skriva i Curie

Du kan också kommentera på LinkedIn Länk till annan webbplats. och Facebook. Länk till annan webbplats.

Läs hela debattråden

Du kanske också vill läsa

Krönika 7 april 2025

Forskare är farliga för den furste som vill ha oinskränkt makt. Marie Flinkfeldt tar hjälp av Machiavelli för att förstå angreppen på den amerikanska forskarvärlden.

Debatt 1 april 2025

Anders Ådahl, Centerpartiet

Sedan Donald Trump åter kom till makten har akademin i USA utsatts för kraftiga nedskärningar och den akademiska friheten är redan kringskuren. Nu har Sverige ett gyllene tillfälle...

Debatt 31 mars 2025

Oskar MacGregor och Maurice Lamb

När forskare flyr Trumps USA får Europa inte missa chansen att ta emot dem. Nu finns en unik möjlighet för Sverige att bygga ut grundforskningen i en historiskt snabb expansion och...